NL
|
EN
|
FR
|
DE
|
ES
Deel dit artikel: Delen via Facebook Delen via Twitter
Diederik Vogelpoel
Siamees Saffier vertoonde pijn gerelateerd gedrag

Eind vorig jaar nam ik twee Siamezen, een broer en een zus uit hetzelfde nest van een cattery in Zaandam, over van de vorige eigenares. Ze zijn zes jaar oud en heten Saffier en Soraya. Na een gewenningsperiode kwam eerst Soraya bij mij op schoot zitten en daarna ook Saffier. Er bleken echter sterke spanningen te zijn tussen broer en zus en Saffier claimde mijn schoot ten koste van Soraya. Hij maakte ruzie met haar en zij schoot steeds meer in de stress.

Ik legde dit voor aan de assistente van mijn vaste dierenarts (ik heb altijd katten en dit is de derde keer dat ik Siamezen heb). Zij verwees mij naar het Kattengedragsadviesbureau. Ik maakte een eenmalige afspraak met Elles Nijssen van dit bureau.

Aan het eind van haar bezoek waren we het erover eens dat Saffier pijn had en dat op zijn zus af reageerde. Omdat we allebei dachten dat de pijn uit de rug en het bewegingsapparaat voortkwam, verwees Elles mij naar de orthomanuele dierenarts mevrouw Dorit Aharon in Noorden bij Nieuwkoop.

Ik maakte daar een afspraak en mevrouw Aharon bevestigde na onderzoek dat de rug van Saffier op twee plaatsen scheef stond, inclusief de aansluiting aan de heupen. Safffier had, mede daardoor, niet alleen pijn in de rug, maar ook artrose aan de heupgewrichten. Mevrouw Aharon zette de halswervels en de aanhechting van de heupgordel recht en gaf pijnstillers mee en voedings-supplementen voor herstel van de heupgewrichten.

Het resultaat na zes weken is als volgt:

De laatste tijd is het steeds beter gegaan met Saffier en Soraya. Ze gaan gelijkwaardig met elkaar om, krijgen tegelijk op verschillende plaatsen eten en respecteren elkaars eten meestal. Ze liggen gezamenlijk in de zon, 's morgens in de woonkamer, 's middags in de slaapkamer. Soraya is niet meer bang voor Saffier. Ze laat zich door mij kroelen en heeft alweer bij mij op schoot gelegen. Saffier kreunt nog een klein beetje bij het krabben op de krabplank, waarschijnlijk door de artrose, maar niet ernstig. Hij loopt rechtop en is vrolijk, gelijkmatig. Hij brengt voortdurend de drie speelmuizen met rugnummer 14 (Cruijff by Whiskas) naar mij toe om zijn genegenheid te tonen en speelt met de kattenspeeltjes. Hij is meer in mijn buurt dan Soraya, maar Soraya verstopt zich niet meer en toont zich, zonder onderdanigheid, ook in het bijzijn van Saffier. Ze heeft geen angst meer in haar blik.

We zijn alle drie gelukkig met elkaar en laten dat blijken. De 'verbale' en non-verbale communicatie is gedifferentieerd, duidelijk en vriendschappelijk. Kortom, een normaal stel Siamezen.

Lees ook de volgende verhalen:
kruising Labrador/Herder Summer zakte door zijn achterlijf
Fam. Heikoop
kruising Labrador/Herder Summer zakte door zijn achterlijf
Marco was een heel bijzonder maatje
Fam. Bouman
Marco was een heel bijzonder maatje
Duitse Herder Djura had Degeneratieve Myelopathie
Mevrouw Zuidhof
Duitse Herder Djura had Degeneratieve Myelopathie
Teckel Enzo raakte plotseling verlamd
Inge van Hoof
Teckel Enzo raakte plotseling verlamd

Ga direct naar ons socialmediakanaal:

Op zoek naar een orthomanuele dierenarts?